Οι Κυριακές στο elniplex έχουν την τιμή να φιλοξενούν έναν από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες ηθοποιούς! Με αφορμή την παράσταση «Θησέας και Αριάδνη, στο νησί των ταύρων» όπου φέτος πρωταγωνιστεί, μια παράσταση που ήρθε για να ταράξει τα νερά στο παιδικό θέατρο, μια υπερπαραγωγή που έχει όλα τα απαραίτητα εκείνα συστατικά που σε κάνουν να θέλεις να τη δεις ξανά και ξανά, ήρθαμε σε επαφή μαζί του, ζητήσαμε και παρά το υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμά του, πρόθυμα δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη «χρώματος» elniplex!

Συνέντευξη στη Φωτεινή Βαρδάκα…

 

stankoglouΚαλημέρα Γιάννη, καλώς ήρθες  στον ιστότοπο elniplex! Το elniplex αφορά στο παιδί και αποτελείται από μια ομάδα παιδαγωγών, λιγάκι αντισυμβατικών που αγαπούν τα μαγικά και το παιχνίδι! Αναχωρώντας  για την συνάντησή μας μου εμπιστεύτηκαν τα μαγικά αντικείμενα elniplex, απαραίτητα εφόδια για κάθε μας συνέντευξη! Θέλεις να τα δεις;

Ναι, βέβαια. Ποια είναι αυτά;

Πρώτη  εμφάνιση…μαγνητοφωνάκι elniplex! Καταγράφει συνομιλίες και δημιουργεί διάθεση παιχνιδιάρικη. Φέτος πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Θησέας και Αριάδνη», η οποία απευθύνεται σε παιδιά. Η πρώτη σου παιδική; Πες μας δυο λόγια για την εμπειρία σου αυτή.

Ναι. Είναι η πρώτη μου παιδική ως επαγγελματίας ηθοποιός. Είχα παίξει σε παιδική παράσταση όταν ήμουν 12 χρονών, στο «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» του Γιάννη Ξανθούλη. Είναι όμως η πρώτη μου εμπειρία σε παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά. Η αλήθεια είναι, νομίζω, πως  με πολλή χαρά την βλέπουνε και οι μεγάλοι αυτή την παράσταση, γιατί πέρα από το ότι αφορά σ’ έναν μύθο με τον οποίο έχουμε γαλουχηθεί όλοι από την παιδική μας ηλικία, είναι και ένας μύθος τον οποίο διδάσκονται ακόμα τα παιδιά. Είναι ο γνωστός μύθος του Θησέα που κάνει το ταξίδι από την Τροιζήνα στην Αθήνα και από την Αθήνα στην Κρήτη, σκοτώνει το Μινώταυρο, επιστρέφει και ιδρύει την πόλη της Αθήνας. Νομίζω ότι έχει πετύχει αυτό το στοίχημα λόγω της πολύ καλής παραγωγής του θέατρου Badminton   και των συντελεστών της. Έχει δέσει η σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, το κείμενο του Στρατή Πασχάλη, η μουσική του Απόλλωνα Ρέτσου, οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου. Έτσι, αυτό που παίρνουμε εμείς από τα παιδιά τουλάχιστον -και από του μεγάλους- είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα, ειδικά στο τέλος που σηκώνονται όλοι όρθιοι και χειροκροτούν.

Έχεις παίξει πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους ρόλους! Σου δίνω το προσωπείο elniplex και ζητάω να μου πεις σε ποιον από αυτούς θα ήθελες να σε μεταμορφώσει  και γιατί;

stankoglou3 elleΔεν θα ήθελα να μεταμορφωθώ, η αλήθεια είναι, σε κάποιους από αυτούς που έχω παίξει, ούτως ή άλλως το έχω κάνει. Προτιμώ κάτι καινούριο, να μεταμορφωθώ δηλαδή σε κάποιον που δεν έχω παίξει ακόμα. Αν η ερώτηση βέβαια είναι, ποιους έχω αγαπήσει σαν χαρακτήρες,  αυτοί είναι ο Θησέας, που παίζω τώρα, καθώς και στο σινεμά, ο Καραμανίδης, που υποδύθηκα στο «Ταγκό των Χριστουγέννων», ο Μάρκος Αντώνιος από τον «Ιούλιο Καίσαρα» που είχα κάνει στο παρελθόν, ο Βανδουλάκης από «Το νησί», την τηλεοπτική αυτή παραγωγή. Αυτοί ίσως είναι οι πιο αγαπημένοι μου.

Σειρά έχει  η χρονομηχανή elniplex … σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο! Θυμάσαι το νηπιαγωγείο; Πόσο διαφορετικό είναι από αυτό της κόρης σου;

Το θυμάμαι το νηπιαγωγείο, ναι. Δεν ξέρω πόσο διαφορετικό είναι. Είναι διαφορετική η αντίληψη των δασκάλων ίσως. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να απαντήσω αν είναι καλύτερη ή χειρότερη, νομίζω πάντως πως τα πράγματα εξελίσσονται και ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στο παιχνίδι. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι νηπιαγωγοί έχουν εκπαιδευτεί  ώστε να βοηθάνε τα παιδιά να παίζουν και να μαθαίνουν με τρόπο που αργότερα θα τους φανεί χρήσιμος. Λίγο πολύ όμως, νομίζω ότι η χαρά του να ξυπνάς και να θες ή και να μην θες να πας στο νηπιαγωγείο υπάρχει ακόμη.

Σακίδιο elniplex  για να βάλεις τα τρία πράγματα που δεν μπορείς να αποχωριστείς . Ποια είναι αυτά;
Ποια είναι;  Το ημερολόγιό μου, ένα άρωμα, που επειδή δουλεύω πάρα πολύ, μπορεί και να μην προλαβαίνω να κάνω μπάνιο κατά την διάρκεια των παραστάσεων που κάνω και σίγουρα κάποιο βιβλίο ή κάποιο σενάριο που μου’ χουνε δώσει για να διαβάζω. Αυτά.

 

Πλαστελίνη elniplex!!! Στα χέρια σου γίνεται το αγαπημένο παιχνίδι που παίζετε  από κοινού με την κόρη σου… ποιο ή ποια είναι αυτά;

stankoglou2Το αγαπημένο μου παιχνίδι ε; Νομίζω ότι μου αρέσει πολύ να αυτοσχεδιάζουμε. Όταν καθόμαστε για παράδειγμα και τρώμε, φτιάχνουμε ιστορίες που δεν υπάρχουν, είτε παίζοντας με το φαγητό είτε λερώνοντας τα χέρια ή τη μούρη μας, προσπαθώντας να φτιάξουμε μια ιστορία με κάποιο τρόπο εκ  του μηδενός. Αυτό νομίζω με κάνει να χαίρομαι πολύ.

Έξω έχω παρκάρει το elniplex αερόστατο! Ξέρω ότι αγαπάς τα ταξίδια. Πού θα πήγαινες με το αερόστατο και με ποιους;

Με το αερόστατο νομίζω πώς από εδώ θα πήγαινα κατευθείαν στο όρος Σινά, στην Αίγυπτο. Με την κόρη μου και την γυναίκα μου, γιατί όχι και με κάνα δυο φίλους μου. Θα πήγαινα εκεί να περάσω λίγες μέρες με τους Βεδουίνους.


Καθρέφτης elniplex!! Αν κοιτάξεις μέσα του θα δεις τον Γιάννη σε πολλά χρόνια από τώρα! Πώς τον βλέπεις;

Πιο μεγάλο, ελπίζω πιο ώριμο, ελπίζω και πιο σοφό. Έχοντας κάνει πράγματα τα οποία ήδη θέλω να κάνω. Να μην έχω απωθημένα σε σχέση τουλάχιστον με την δουλειά μου, γιατί σαν άνθρωπος νομίζω ότι προσπαθώ να μην έχω απωθημένα. Ελπίζω να μην έχω και τότε.

Γιάννη Στάνκογλου, σε ευχαριστούμε πολύ, τιμή μας!

Κι εγώ σας ευχαριστώ!