Η μουσική της Νατάσας Μάρε Μουμτζίδου δεν έχει σύνορα και διαχωριστικές γραμμές. Η αγαπημένη της τζαζ περπατά χέρι χέρι με το ρεμπέτικο, με τα ιδιαίτερα μουσικά στοιχεία της πόλης που ζει και αγαπά (Θεσσαλονίκη), με την αέρινη φωνή της που επιλέγει εκείνους τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που κάνουν τους καλλιτέχνες περιπτώσεις ξεχωριστές.
Η Νατάσα Μάρε Μουμτζίδου πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα παιδικό βιβλίο με ήρωα έναν πολύ ξεχωριστό λαγό, τον «Λαγό του Ο,τι να ‘ναι». Ήταν πολύ φυσικό την πολύ σύντομη συνομιλία μας να μονοπωλήσει αυτός ο λαγός. Να τι μας είπε:

moumtzidoΠόσο ελεύθερη είναι τελικά, Νατάσα, η σκέψη μας;  Και στ’ αλήθεια…τι κάνουμε γι’ αυτήν την ελευθερία; Την κυνηγάμε πρακτικά, θεωρητικά ή την έχουμε αφήσει ενέχυρο για κάτι άλλο, πιο μεγάλο, πιο γυαλιστερό, πιο φανταχτερό;
H σκέψη βρίσκεται πάντοτε υπό την επιρροή ενός κατεστημένου. Του εκάστοτε που περιβάλλει τον άνθρωπο στην ιστορία του κόσμου. Συνδέεται άμεσα με τα «προγράμματα» που εγκαθιστά ευρύτερα η κοινωνία στο λογικό – λογισμικό μας.  Ο Νους μας, τώρα, αποτελεί ένα εντελώς άλλο κεφάλαιο. Ο Νους είναι ελεύθερος, ο δε Νους της Καρδιάς μας είναι ο εκφραστής της ελευθερίας μας. Η σκέψη μας πρέπει να ταυτιστεί με το Νου της Καρδιάς μας. Να απεγκλωβιστεί από κάθε τι ξένο και επίκτητο και να ορίσει εκ νέου την πραγματικότητα με βάση πάντοτε τους θεμελιώδεις άξονες της αγάπης και του σεβασμού προς πάσα κατεύθυνση.

Ο λαγός σου ο κοστουμάτος και σε κανελί καιρό… κεφάτος; Τι μας διδάσκει;
Πώς να απεγκλωβιστούμε από τις μανιέρες της σκέψης, τη σκληροπυρηνική μας οπτική και να αφεθούμε στην πρωτογενή αίσθηση της ζωής, όπως τη λαμβάνει η ψυχή μας, πριν εισβάλει η οποιαδήποτε ερμηνευτική, ιστορική ή άλλη αναφορά μέσω της παρουσίας της σκέψης. Ουσιαστικά ο λαγός αυτοσχεδιάζει, παίζει με τις λέξεις που δεν είναι παρά τρυφερά μέρη της συνολικής εικόνας.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ένα πράγμα. Αυτό βρίσκει εφαρμογή σε εσένα. Πώς μια τραγουδίστρια της τζαζ (και όχι μόνο), με παρουσία σε πολλές εγχώριες και διεθνείς σκηνές, καταπιάνεται με ένα βιβλίο και δη με θέμα πασχαλινό; Τι σε μαγνήτισε και βρέθηκες σε αυτην την επιλογή; Κάποια εσωτερική ανάγκη; Κάτι άλλο;
Οι άνθρωποι δεν είμαστε μονοχρωματικοί. Όλοι, ανεξαιρέτως, είμαστε πολυτάλαντοι και πολυεκφραστικοί. Είναι θέμα συνθηκών το να αποκαλύψουμε και να δώσουμε χώρο και χρόνο στα ταλέντα μας. Στην προκειμένη, η συνθήκη που λειτούργησε για μένα είναι η μαγευτική παρουσία του γιου μου. Τα βραδινά μας παραμύθια, η χαρά να είμαστε παρέα και να αυτοσχεδιάζουμε με τη φαντασία μας γίνεται βιβλία, ζωγραφιές, μουσικές. Ο λαγός, να τονίσουμε πως δεν είναι Πασχαλινός. Είναι ο λαγός όλων των εποχών όπως φαίνεται στο ημερολόγιο που κρατάει και όπου καταγράφει τις εμπειρίες του στην εξέλιξη του χρόνου…

Νατάσσα, τι εκπροσωπεί ο λαγός του Ό,τι να ‘ναι; Τι μας κομίζει; (γιατί να τον διαβάσουμε εν τέλει;)
Ο λαγός του Ό,τι νά ΄ναι εκπροσωπεί την ελεύθερη, αδέσμευτη σκέψη. Είναι μία τρυφερή εισαγωγή των παιδιών στο σουρεαλισμό και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Έχεις σκεφτεί να κάνεις πιο…»παιδικό» δίσκο (δε μου αρέσει ο όρος αλλά για να συνεννοηθούμε και μόνον);
Βεβαίως και αποτελεί μία σειρά από νανουρίσματα …Θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Νατάσα καλοτάξιδο το βιβλίο σου. Τιμή μας που μας απάντησες.
Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά.

Advertisements